Fõbb tudnivalók maszkok viselésérõl

Hogyan mûködik hatékonyan egy légszûrõ maszk?
Ahhoz, hogy egy légszûrõ maszk megfelelõen mûködjön nagyon fontos, hogy az orr és a száj területet elzárjuk a külsõ környezettõl. A szennyezések eltávolítása céljából szükséges, hogy a belélegzett levegõ áthaladjon a szûrõanyagon. Az orrcsipesz hivatott a megfelelõ záródást biztosítani. Ha nem megfelelõen záródik a maszk az arcon, annak következménye, hogy szüretlen levegõ juthat be a maszk széle mellett.
A csak egy méretben kapható maszkok ezért gyengébb illeszkedésük miatt kisebb hatásfokkal szûrik a levegõt.

Milyen szûrõanyagokat használ a Respro maszk?
A szûrõanyagokat két kategóriába soroljuk.
Az elsõ kategóriába tartozó szûrõanyag (PM) eltávolítja a port, dízel részecskéket és a polleneket. Ez a fajta szûrõ nem-szövött anyagból készül. Elektrosztatikusan feltöltött szálak kapcsolódnak össze, melyek könnyedén csapdába ejtik a belélegezhetõ szubmikron méretû részecskéket, ezáltal megtisztítva a levegõt.
A második típusú szûrõk 100% aktív szén szövetbõl készülnek (DACC ™), amely molekuláris szinten mûködik. Szûrõképessége alkalmas a gázok, gõzök kiszûrésére is, mint pl. a kipufogógázok.
Az Egyesült Királyság védelmi intézete folyamatosan dolgozik ezen anyagok kutatásában és tesztelésében. Ezeknek a szûrõanyagoknak nem olcsó az elõállítása, ezért a Respro légszûrõ maszkok magasabb árkategóriába tartoznak. Ebbõl kitûnik, hogy az olcsó légszûrõ maszkok nem végzik hatékonyan a munkájukat.

Kényelmesek-e a maszkok?
A kényelem fontos, mert ha a maszk nem kényelmes, akkor a használója valószínûleg hamar felhagy a viselésével. A cél az, hogy maszk viselése közben ne érezzük, hogy hátráltat bennünket tevékenységünkben. Tehát, amikor maszkot választunk érdemes a következõ szempontokat is figyelembe venni:
1. Válasszuk ki a szûrõképesség alapján
a megfelelõ maszkot, amire szükségünk van.

2. A megadott mérettáblázat alapján válasszuk ki a megfelelõ méretet.

3. Figyeljünk a szelep típusára is. Pl. szobában üldögélés esetén nincs szükség Powa szelepre, míg sportoláshoz (kerékpározás, futás, stb) viszont indokolt a nagyobb méretû szelep.
4. Ellenõrizzük, hogy a maszk megfelelõen illeszkedik-e és akadálytalanul tudunk lélegezni az orron és a szájon keresztül.

Ha bármilyen kérdése felmerül, kérjük, hogy keressen minket elérhetõségünkön.